Kinderen & Afscheid

Ook kinderen hebben er behoefte aan om afscheid te nemen, zij willen gehoord en erkend worden in hun verdriet. Zij zijn op zoek naar antwoorden op hun vaak vele vragen. Vragen die mogelijk voor ouders emoties oproepen en moeilijk te beantwoorden zijn. Duidelijkheid helpt uw kind bij het verwerken van zijn of haar verdriet omdat de fantasie van kinderen meestal erger is dan de werkelijkheid. Zorg dat de informatie die u geeft afgestemd is op de leeftijd van uw kind. Voor kinderen is het belangrijk om de openheid en geborgenheid van de ouders te voelen. Laat uw kind weten dat het met alle vragen bij u terecht kan.
Oordeel niet over het gedrag van uw kind, het is een manier van uiten.

Vraag met regelmaat – ook zonder aanleiding – hoe het met uw kind gaat, dit creëert ruimte tot het uiten van gevoelens. Kinderen willen op hun manier deelnemen aan het afscheid maar bepalen zelf hierin hun grenzen. Het is belangrijk om uw kind niet te dwingen tot iets maar vraag waar het tegen op ziet, maak het bespreekbaar. Wij dragen het een warm hart toe als kinderen actief of passief aanwezig zijn bij het afscheid. Een kleine taak in de vormgeving van het afscheid kan voor het kind van grote betekenis zijn voor de periode na de uitvaart. U kunt hierbij denken aan: het maken van een tekening of schilderij; het beschilderen van de buitenzijde van de kist of de binnenzijde van het kistdeksel; het oplaten van ballonnen; het meerijden in de rouwauto; het voordragen van een gedicht; het uitdelen (onder begeleiding) van gedachteniskaartjes.

Bij passieve betrokkenheid moet u denken aan het enkel aanwezig zijn bij de afscheidsdienst. Uw kind kan tijdens de dienst creatief bezig zijn en toch oogcontact met u houden. U en uw kind zijn samen maar nemen ook afzonderlijk op eigen wijze

afscheid. Rond de uitvaart is het voor kinderen niet gauw te confronterend, ze vinden het wel spannend. Zeker in het bijzijn van broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes kunnen ze als een hecht team op een mooie en speelse wijze afscheid nemen. Als wij onze kinderen leren dat de dood eng is zal het kind dit zo ook ervaren. Helaas horen we wel eens dat ouders hun kinderen niet meenemen naar een opbaring of uitvaart omdat het te ‘eng’ is voor de kinderen. Het zijn dan vaak niet de kinderen maar juist de ouders die opzien tegen deze confrontatie. Je kunt bij een kind veel vragen wegnemen door het erbij te laten horen.

Iedere uitvaart is uniek,
laten we er samen een waardevolle herinnering van maken.

Wilt u vrijblijvend meer weten over de mogelijkheden
0495 – 549 630